Dags att skära i skolloven lite

Sverige har en bra skola. Den delen av den som jag kommer i kontakt med i alla fall. För även om den svenska skolan får massiv kritik, så finns det bra skolor och bra lärare. Mina barn har turen att gå på en mycket bra skola med väldigt skickliga pedagoger.

Det är min ärliga åsikt.

Jag har faktiskt ganska stor erfarenhet av den svenska skolan. Jag började själv i den 1965. Sedan gick jag i den ända in på 80-talet. Samma årtionde började min äldsta son i första klass. Mina två söner har gått i skola och högskola fram till nyligen. Samtidigt har jag två små barn som går i småskolan nu och ett ännu mindre som ska börja till hösten.

I 50 år har jag haft denna närkontakt med utbildningsväsendet. Vilken erfarenhetsbank! Regeringen borde ju ringa mig och fråga om lämplig skolpolitik. Men istället ringer de in utlänningar från något OECD för att utreda.

Men strunt i det. Av ren godhet ska jag dela med mig av min visdom i frågan helt gratis, i denna blogg.

Eftersom jag har denna erfarenhet kan jag jämföra. Och jo, barnen är bättre på det mesta nu. De är visserligen sämre på biblisk historia än vad jag var i motsvarande ålder, men i de flesta ämnen är barnen mer avancerade nu för tiden.

Men generellt har skolan problem ändå. Det visar ju resultaten. Det har väl många orsaker kanske. Men ett av skälen till det pratas det sällan högt om. Det är att det går många nyanlända invandrarbarn i skolorna nu. Språkproblem har en tendens att dra ner resultaten i alla ämnen. Det syns tydligt i statistiken för skolor som tar emot många invandrare. De kommer i allmänhet i kapp så småningom, men det tar tid.

Så vad gör man åt skolproblemet här och nu? Ja en mycket enkel åtgärd vore att låta barnen faktiskt gå i skolan, istället för att stänga skolorna titt som tätt. I Värnamo har skolbarnen ledigt 16 veckor om året.

Ni läste rätt. 16 veckor! Mer än tre gånger mer än vad en normal vuxen har. Jullov och sommarlov och sportlov och påsklov och höstlov och studiedagar.

Tänk om vi skar bort bara lite. De kunde vara lediga 12 veckor om året istället. Det är mycket bara det. Då skulle våra skolbarn tjäna in ett helt extra läsår under grundskoleperioden.

Tänk, vad skickliga pedagoger kunde göra av ett helt extra läsår. Låta svaga elever komma ikapp och de duktiga skulle ju få ännu mer tid att vässa sig starka för den internationella konkurrens de ska hävda sig i när de blir stora.

Tid, det mest dyrbara vi kan ge våra barn.

Tänk på det, ministrar och generaldirektörer.

Se, det var mitt bidrag i denna debatt.

Tack för mig. Hej.

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer