Ett bastutält på stranden och en glad man som badar i en sjö.

Bastutält en skön grej på vintern

Bastubad är bland det bästa som finns. Kombinerat med ett dopp i en vintersjö är det oslagbar 

Det är väl en dröm för många att bo vid en sjö, ha en bastu vid strandkanten och kara kunna springa ut och kasta sig i det kalla vattnet. Gärna vintertid då.

Vinterbad har vuxit till ett slags folkrörelse på senare år. Jag förstår det. En speciell upplevelse. 

Dessutom bra för kroppen, sägs det. Jag är för allt som är starkare för hälsan.

Så när jag fick chansen att testa Adam Svenssons nya bastutält tackade jag ja direkt.

Bastutält är precis som det låter. Ett tält med en kamin i som ma eldar i så det blir bastuvarmt.

Adam kommer att använda sitt bastutält vid olika event och det kommer att gå att hyra det. Själva Adam kan man faktiskt också boka. Det är vad han säger på sin hemsida. Kolla in den. Det är få människor som är så trevliga att hänga med som Adam.

Tältet är underbart. Adam hade kört ut attiraljerna till Tånnö badplats. Jag fick hjälpa till att resa det. Det tog ungefär en halvtimme i anspråk. Sedan brassa på med ved. Tio minuter senare kastade vi av oss kläderna och och satte oss på mesta möjliga Coronaavstånd på bastulaven.

Platsen är fantastisk för en bastuupplevelse. Genom tältfönstret hade man utsikt över den inbjudande sjön Vidöstern, på platsen där nioåriga Saga hittade ett svärd från bronsåldern på sjöbotten för ett par år sedan.

En badplats med historiska anor, minst sagt.

Vi kastade oss förstås i vattnet efter en stund. Jag är mest typen som slänger mig i och sedan snabbt kutar upp igen. Adam dröjde i det iskalla vattnet flera minuter. Det går att träna upp förmågan att utstå kyla, påstår han.

Kort konsumentrecension av bastun: eftersom det är ett tält och inte ett hus och kaminen av stål och inte gjutjärn, går det blixtsnabbt att värma upp den. När elden falnar svalnar det förstås lika fort. Det är inte som en vanlig bastu där värmen dröjer sig kvar.

Därför kan det kanske vara svårt att komma upp i extrema bastutemperaturer, för den som  råkar gilla det. Adam planerar att skaffa en stålkorg och sätta ovanpå kaminen och fylla med sten, som man kan slänga vatten på och få upp ångan ordentligt. Det tror jag är en bra idé som kommer att höja svettfaktorn i tälten..

Men svettigt varma blev vi även utan bastustenar. Så varma att doppet i sjön kändes så där underbart friskt och livgivande som som denna kontrastverkan mellan riktigt varmt och riktigt kallt kan framkalla.

 

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer