Insomnia sex och sköna kuddar

Insomnia, sex och sköna kuddar

Insomnia verkar vara ett ganska vanligt problem.

Åtminstone att döma av Google-statistiken. I Sverige söks det på ordet insomnia 6 600 gånger per månad i genomsnitt. Snittet för sökordet sömnproblem ligger på 4 400. Trötthet ligger på 5 400. Så där ser det ut för alla ord som hänger ihop med det temat. Höga siffror. Man kan riktigt se det; hur folk sitter framför datorn med trötta ögon och sitter uppe och slösurfar på trötthetsbegrepp, istället för att sova.
Javisst, jag är själv där ibland, så jag vet hur det känns. Men jag har blivit bättre på att somna. På grund av googlingen, tror jag. För man hittar onekligen ett och annat användbart tips.
Jag känner mig som en expert på sömnproblem nu, efter att ha läst ett närmast oöverskådligt antal artiklar i ämnet. Så nu ska jag bespara er ett antal googlingar genom att ge er en sammanfattad version av alla de bästa sömntipsen.

Här kommer listan:

Sköna kuddar
Tips på sköna kuddar: Varnamo of Sweden.
  1. Sex. Verkar vara oöverträffat som sömnmedel. Vi känner ju alla till det av egen erfarenhet. Forskning visar också att sex stimulerar produktion av hormonet oxytocin, vilket har en avslappnande effekt på kroppen.
  2. Träning. Ett rejält träningspass under dagen eller ett par timmar innan sömn funkar bra. Även det hjälper oxytocinproduktionen.
  3. Sköna kuddar. Viktigare än man tror. Gamla, slitna kuddar har förlorat sin spänst och sin supportfunktion. Kudden ska ge bra stöd och underlätta bra sovställning.
  4. Lagom med mat. Inte för mätt. Inte för hungrig. Svår punkt. Vill man gå en medelväg kan man prova den gamla huskuren att dricka mjölk.
  5. Mörkt i rummet. Ljus stimulerar hjärnan. Får den att tro att det är dags att stiga upp. Så, sluta med elektronik vid sängdags!

Insomnia och ångest

Ja, det finns otroligt många sovtipslistor. Och nu en till. Det är mina fem favoriter, kan man säga. Men jag kan lägga till en sak till, som är alldeles för komplicerad för att kunna sammanfattas i en punkt på en lista. Det är att undvika ångest. Hur gör man det? Ja, alltså, ångesten kan rida en svettig hela nätterna även om man har haft sex, har tränat hårt, skaffat nya kuddar, ätit lagom och mörklagt rummet.
Den stora demonen ångest kan gripa hjärnan i ett vakengrepp ändå.
Det finns inget universalmedel mot ångest. Lider man väldigt mycket får man söka professionell hjälp. Men vi är väl många som drabbas av lite vardagsångest ibland som håller oss vakna.
Jag har nu levt så länge och kunnat analysera mina egna ångestnätter så jag kan dela med mig av ett tips i alla fall. Mitt tips. Jag har märkt att nattlig ångest ofta är just nattlig. Den är som ett troll som spricker när det kommer ut i ljuset. Under dagen har man i allmänhet annat att tänka på och trollen trängs undan. Risken är att de kommer tillbaka nästa natt. Men om man utnyttjar dagsljuset till att jaga ikapp de små trollen och synar dem ordentligt, kan man få dem att försvinna för gott. Vad är ångestens ursprung? Något jag är rädd för? Något jag borde gjort men skjutit upp? Någon som tränger sig på i mitt liv och stör? Något med jobbet som skaver?

Ta sig i kragen

För mig har det i alla fall handlat om väldigt konkreta grejer. Enkla grejer egentligen. Är det människor som skapar ångest – säg upp bekantskapen. Skaver jobbet – byt. Skjuter du upp viktiga göranden – se till att få tummen ur.
Det låter väldigt simpelt. Men man får lov att vara lite tuff mot sig själv. Förr brukade de äldre alltid säga att man skulle ta sig i kragen om man hade någon form av själsliga problem. Ju äldre jag själv blir desto mer gillar jag den metaforen. Ta sig i kragen. Javisst. Få problem blir bättre av att göra ingenting.

 

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer