Ölälskarländer drabbas hårdare

Det verkar som att länder där man dricker mycket öl drabbas hårdare av covid, än länder där man inte gör det.

Jag vet, hur corona sprider sig och hur covid drabbar beror säkert på en mängd olika orsaker. Ingen har väl full koll på det. Ovanstående rubrik är förstås hårdvinklad.
Men om man är som jag, som ägnar någon timme varje dag för att ta del av coronastatistik är det omöjligt att låta bli att observera mönster till slut.

Mer spritt i Europa och Amerika

En av de mest uppenbara observationerna är att hittills har viruset spridit sig olika över världen. Europa och Amerika är mycket hårdare drabbat av covid än Mellanöstern, Asien och Afrika. Det är förstås mycket som skiljer sig åt mellan världsdelarna när det gäller förutsättningar för smittspridning och mottaglighet för infektionen. Men en tydlig skillnad finns det ju. I länder med utbredd alkolholkultur har spridningen varit värre. I genuina ölländer som Tjeckien och Belgien har det varit allra värst under hösten, medan smittan nästan inte alls märks i länder där alkohol är bannlyst.

Livsstil påverkar

De allmänna råden om corona hittills har gått ut på fysisk distansering och att tvätta händerna. Det är väl inget fel i de råden. Men när läget är så krisartat som nu, borde inte rekommendationerna skruvas åt ännu mer? Det är ingen brist på kunskap om hur till exempel alkohol påverkar kroppens förmåga att hantera sjukdomar. Om det kan man läsa i denna utmärkta rapport, till exempel.
Folkhälsomyndigheten självt har gedigen information om alkohol. På sin hemsida skriver man bland annat: ”Alkohol leder även till en ökad risk för att drabbas av smittsamma sjukdomar, framför allt luftvägssjukdomar”.

Stänga systemet?

Rökning påverkar förstås också immunförsvaret en hel del. Det finns en nyligen framtagen rapport om vad som påverkar immunförsvaret mest, där rökningen toppar. Så där har vi pudelns kärna: vården går på knäna och hela befolkningen uppmanas att hålla sig hemma. Gymnasierna stängs. Men varför pratar inte FHM och regeringen mer om vad vi som individer kan göra för att förbättra hälsooddsen?
Vi uppmanas ta vårt personliga ansvar. Det är bra. Men det borde faktiskt betonas att vi alla har ansvar för vår personliga hälsa också. Ansvar för att stärka vårt eget immunförsvar så mycket som möjligt. Så, sluta supa och sluta röka borde väl vara helt självklara råd?
Man borde kanske överväga att stänga systemet, istället för gymnasiet?

 

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer