Sömnsvårigheter och stora kuddar

Sömnsvårigheter och stora kuddarJobbet som frilansskribent tar en verkligen med ut på olika typer av uppdrag.
Å ena sidan ganska hårdkokt grävande journalistik i olika typer av kriminella verksamheter, å andra sidan det som vi kallar ”content marketing”. Alltså texter som syftar till att lyfta fram det goda och trevliga.

Jag tycker att det är intressant att få leva i båda de världarna. Både att gräva i det smutsiga och få putsa lite på det fina yttre.

Men vad man än gör, om det är yta eller djup, så handlar det om att sätta sig in i ett ämne. Bådadera kräver sin eftertanke och sin research. Nu senast hade jag ett uppdrag att skriva en text om kuddar. Det blev en bloggtext om stora kuddar.

Heminredning, kan man tänka då. Flärd. Men ämnet rymmer betydligt mer djup än man kan ana. Kuddproblematiken ledde till en hel del studier i ämnet sömnsvårigheter. Det låter kanske lite väl enkelt. Men en bra kudde, eller rättare sagt flera bra kluddar, kan förbättra situationen en hel del för den med sömnsvårigheter.

Jag brottas själv med sömnsvårigheter emellanåt. Och det här jobbet har verkligen lett till en intressant läsning för min privata del också. Det finns faktiskt en hel del forskning. Till och med om kuddens betydelse för sömnen.

Den store auktoriteten på området verkar vara Chris Idzikowski, hans bok om sömnsvårigheter finns faktiskt att ladda ner gratis på nätet.

Det vimlar av goda råd som handlar om hur man ska sova bättre. De vanligast förekommande verkar vara: ät inte för mycket och för nära sänggåendet, samt motionera!!!

Nu har jag i alla fall lärt mig att Sveriges enda tillverkare av kuddar finns i min hemstad, Värnamo. Varnamo of Sweden, som varumärket heter, har förstås en hel del egna tips om kuddar och sömn. Jag har till och med fått vara inne på fabriken nu och titta. Det är häftigt, en livs levande tekoindustri, mitt i Sverige!

Jag har ett eget tips förresten, som är högst personligt och bygger på egna erfarenheter: har du svårt att sova? Ligg inte i sängen och vrid dig då. Upp och gå, eller jobba lite om det är möjligt, läs en bok, gör något som drar intresset från vad det nu är hjärnan sysslar med som håller nervbanorna på dallring.

Funkar inte det så ta till storsläggan; sätt dig i soffan och sätt på en dokumentär om andra världskriget eller liknande ämne som du redan har sett program om hundratals gånger. Då somnar du visserligen i soffan, men soffsömnen är bättre än ingen sömn. Och glöm då inte kudden!

 

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer