strandudden

Tre miljoner för en solnedgång

Tre miljoner för en ägarlägenhet på 150 kvadrat. Det är inte så mycket. Inte när man får solnedgångsläge över den bedårande Viksjön på köpet.

Nej, jag har inte blivit fastighetsmäklare. Även om man kan tro det av ovanstående ingress. Men jag måste erkänna att jag blev aningen förtjust i läget, när jag var och tittade på Strandudden.
För er som inte vet det; Strandudden är ett stort byggprojekt utanför Nissafors. Det ska bli ett gated community med plats för 1 000 invånare och är mycket omskrivet.

Snorrika egoister

Jag vet, gated community, det är väl bara snorrika egoister som vill stänga ute resten av världen och leva i fred i sin egen lilla rikemansbubbla?
Kanske det. Men jag tycker ändå att det är en bra idé. Alla villaägare har någon form av gränsmarkeringar runt tomten. Grindar hör till vanligheterna och flerbostadshus inne i städer har oftast låsta portar. Det är mänskligt och rationellt att vilja ha möjligheten att stänga om sig.
Och det är faktiskt inte så dyrt som man kan tro.

20 000 kronor kvadraten

Jag var ute och tittade på stället. Fick en visning av Mikael Eliasson, som äger Strandudden. Han berättar att det handlar om ägarlägenheter. Inte bostadsrätter. Man äger dem, precis som man äger en villa.
Lägenheterna i det första huset, som ska byggas nästa år, ska kosta 20 000 kronor per kvadratmeter. Den minsta lägenheten i det första huset är på 150 kvadrat.  Tre miljoner alltså. Det är inte dyrare än en helt normal, nybyggd villa.
Och så får man ju då den bedårande utsikten på köpet. Alla lägenheter i komplexet kommer att ha ordentlig sjöutsikt.

Den hejdundrande Isabergstrakten

Men det är inte den enda fördelen med läget. Området kring Nissafors och Hestra är faktiskt idealiskt att bo på. Där finns närhet till nästan allt som är roligt, om man gillar ett aktivt fritidsliv. Isaberg ligger alldeles intill, med sin skidåkning på vintern sina mountainbikebanor och höghöjdsbana och annat roligt på sommaren. Isabergs golfbana ligger också i närheten, den som utsågs till ”Sveriges bästa ” alldeles nyligen.
Själv spelar jag inte golf, men jag åker dit ibland för att paddla i forsen som ligger invid golfbanan. Och vill man paddla kanadensare är ju Nissan fantastisk och här uppe i Nissansjöarna är det poppis att paddla, och fiska och leva friluftsliv. Alltså, möjligheterna till det är hejdundrande här.
Nu låter jag som en mäklare igen. Förlåt. Men jag älskar den här trakten.

Off grid – samhälle

Men det är ändå något annat som imponerar mest med Mikael Eliassons Strandudden-projekt. Det är att han tänker göra det till ett off-grid samhälle. Han har vilda planer på att skapa ett eget energisystem med el- och värmeproduktion som ska försörja de 250 planerade lägenheterna.
– Om tio år klipper jag kabeln till Eon, säger Mikael och klipper i luften som med en sax och ser längtansfullt nöjd ut.
Allt för att få ner driftskostnaderna för lägenhetsägarna, egentligen. Villaägaren, en och en, har inget att sätta emot elnätsjättarna. Men 250 lägenhetsägare gemensamt har större kraft.

Kollektivistiskt tänk

Mikael ser flera sätt att utnyttja det faktum att det är många på samma plats med samma intressen.
– Varför ska alla ha var sin båt? undrar han retoriskt.
Bättre att köpa in en handfull båtar som man äger gemensamt. Samma sak med bilar. Varför inte en bilpool? Trädgårdstjänster, fönsterputsning och annat ka man också köpa in gemensamt och få ner priserna.
Det ska vara bekvämt att bo på Strandudden, det ingår i konceptet. Det är skönt att ha tillgång till båt, till exempel, men slippa ägarbesväret. Samtidigt är det ju något annat än egoism också. Det liknar ju faktiskt också gammal hederlig kollektivtanke, eller kooperation. Tillsammans är vi starka!

800 kvadrat

Det är ju ett jätteprojekt förstås. Och helt galet, kan man tycka, när man först hör talas om det. Tillräckligt galet för att lyckas.
Vår bygd saknar ju inte människor med stora idéer och kraft att genomföra dem. Tänk bara på sådana som Big Bengt Erlandsson som byggde High Chaparral och Smokey Åhsberg som byggde en F1-bana mitt ute på småländska landsbygden. Mikael påminner lite om dem. Han har den typen av energi, som får saker att hända.
Sa jag det förresten att de största lägenheterna på Strandudden är på 800 kvadrat? Jag menar: 800 KVADRAT. Ha ha ha. Det är ju helt galet.
Där ska jag bo.
Ska bara spara ihop 16 miljoner först.

 

Bilden: solnedgång över Viksjön, tagen från Strandudden.

 

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer