Kärleken till isen

31 dagar har gått. Vi har badat varje dag, i olika sjöar. De kallaste dagarna var bäst.

Kursledarna Anders Karlsson och Adam Svensson. Omfamnandes kylan.

Så har alla 31 dagarna gått i kursen Embrace the cold challange. Tanken var att vi skulle bada varje dag i januari. Det har vi gjort nu. Jag har skrivit om upplevelsen under resan i del 1, del 2, del 3 och del 4. I den här bloggen ska jag sammanfatta erfarenheterna.
Våra kursledare Anders Karlsson och Adam Svensson har hållit på längre. De startade redan 1 november förra året. De upplevde det så positivt att de ville sprida upplevelsen till fler och drog igång The cold embrace challenge. Och fick ihop en brokig skara följare.

Vänskap

Nu är utmaningen i mål. En del av oss har badat i sjöar alla 31 dagarna. Någon har missat någon dag. Själv har jag fyra av dagarna duschat kallt istället för att bada.
När man frågar runt bland deltagarna efter de viktigaste erfarenheterna är det ett ord som poppar upp oftare än andra. Vänskap. Vi har lärt känna varandra under kursen. Haft den här upplevelsen gemensamt. På helgerna har det varit extra mysigt när Anders och Adam har slagit upp sin tältbastu och vi har långbadat. Hopp i isvaken, in i bastun och hopp i isvaken igen. Samtalet under tiden har varit så där både bubblande glatt och djupt livsfilosofiskt på samma gång.
Chocken man utsätter kroppen för i det kalla vattnet ger oss en invärtes kyss av hormonpåslag som får oss att släppa loss. Den där vanliga, trevande, avvaktande svenska samtalsförsiktigheten inför främmande människor har inte funnits alls.
Denna nyfunna vänskap kommer att manifesteras i bildandet av en vinterbadarklubb i Värnamo. Alla nyfikna kommer förstås vara välkomna att joina.

Mats och Emil ”värmer upp” isvaken.

Mental resa

Adam är också yogalärare och har lärt ut vissa andningstekniker som vi har haft nytta av i badet. Det har förmodligen hjälpt en hel del för oss att klara av att hantera köldchocken i badet. Sedan ”klarar” vi av det olika. Själv går jag i allmänhet upp ur vattnet efter någon minut, medan de andra sitter i badet i cirka tiominuterspass. Mats har längdrekordet med 20 minuter. Men då var han nog i närheten av gränsen av vad en människa klarar av. För lång tid blir kroppen allt för nedkyld såklart.
Men det är en skön mental resa att från första dagen bara uppleva panik och smärta och kasta sig upp ur vattnet direkt, till att efter 31 dagar kunna ta det lite lugnt, ligga kvar i isvaken, doppa huvudet, kliva upp i luften som håller 15 grader minus, ta en kopp kaffe vid iskanten i badbyxorna och inte känna luftkylan alls. Märklig upplevelse, och mäktig.

Bättre fokus

Jag tror att flera av oss upplever att vi har lättare att fokusera. En deltagare säger att hennes sötsug har försvunnit helt och hon har tappat flera kilo under denna månad. Jag har själv tappat ett par kilo och upplever det lättare att avstå från den där extra kakan eller vad det kan vara som normalt sett är så lockande. Jag upplever det också lite lättare att komma igång med grejer som varit liggande. Texter som bör skrivas och liknande.

Starkare

Jag har kombinerat vinterbadandet med en egen utmaning. Att träna tyngdlyftning varje dag. Normalt sett tränar jag inte sju dagar i veckan. Man blir lätt övertränad då. Men jag tror att det är en effekt av vinterbadet att återhämtningsförmågan har blivit bättre. Jag har dessutom maxat vid varje pass. Någon övning varje dag har jag lyft på 100 procent av min förmåga. Så tungt brukar man heller inte träna normalt. Men det är ett experiment jag ville göra. Resultatet är att jag har ökat mina personbästa i olika övningar sex gånger under januari.
Jag klarade att köra så hårt ända till 28 januari. Men sedan var jag tvungen att vila några dagar, då kände jag av en viss muskelutmattning. Men ändå: det är fullständigt lysande.

Potens

Anders och jag har talat om detta under tiden vi kört utmaningen. Vi har båda samma upplevelse. När det kommer till funktionaliteten i de nedre regionerna så är det en påtaglig skillnad i termer av hårdare och oftare.
För en gammal gubbe som mig är det rent magiskt att vakna med flaggstången uppe. Det känns som i ungdomen.
”Man sover inte på mage längre”, som Anders uttrycker saken.
Många män i min ålder käkar Viagra. Men nu skulle jag vilja säga till mina generationskamrater i den situationen att testa vinterbad innan ni ber doktorn skriva ut kemiska preparat. Med lite tur kanske den magi som jag upplever är allmänmänsklig.
Panikchocken kroppen får av vinterbadet sätter igång en massa hormonproduktion, så det är logiskt att alla möjliga kroppsliga funktioner påverkas.
Det är inte konstigt att vi efter dessa 31 dagar hunnit utveckla en innerlig kärlek till isen, det kalla vattnet och kylan. Vi upplever alla att det blir bättre ju kallare det är i luften. Det är som att doppet blir ännu friskare och känslan intensivare när det är nedåt minus 20 i luften.

Sista kursdagen bjöds det på rumänsk köttgryta, tillagad av Alin (längst till vänster). Det är sant som de säger. Maten smakar aldrig så bra som utomhus, när man sitter vid en öppen eld, efter en dag av äventyr.


Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer