Smittökning i Värnamo igen

Det var en drastisk ökning av antalet konstaterade fall av covid 19 Värnamo från vecka 50 till 51. 172 nya fall.

För några dagar sedan skrev jag ett optimistsikt inlägg om att smittspridningen minskat i Värnamo. Det var då det. Nu har den senaste uppdateringen gjorts, för vecka 51, ch den visar en drastsik ökning av antalet nya covidsjuka i Värnamo.

Grafen kommer från Folkhälsomyndighetens sida.

Värnamo har också stigit lite på värstinglistan över andel smittade bland landets kommuner och ligger lite över mitten nu.

Grafen kommer från SVT.

Ökningen kan vara en effekt av ökad testning. Folkhälsomyndigheten publicerar inte uppgifter om antal testade på kommunnivå, men väl på regionnivå. Vecka 51 testades 9 383 personer för covid i länet, mot 8 242 veckan före. En ökning av tester med 14 procent. Men ökningen av konstaterade fall är högre än så, den ligger på 70 % från vecka 50 till vecka 51.
Är det julhandeln? Ja, det är ju en spekulation förstås, men ligger nära till hands att gissa på.
Tur då att julen kommer nu. Det blir en ovanlig jul. Vi brukar vara ett 20-tal personer som firar tillsammans. I år blir vi fem. Men vi kommer i alla fall åka ut till morsan på julafton och sjunga julsånger för henne i trädgården. Det blir en upplevelse för henne, för jag tror inte hon har hört sina söner sjunga sedan de gick i småskolan.

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer