Thomas Lundh, redaktören.

Thomas testar: jobba ute (del 1)

Är Värnamo redo för det moderna kontorslivet? Jag vet inte. Så jag tänkte testa.

Fasta kontor är inte modernt längre. De behövs inte på samma sätt som förr. Själv kan jag packa ner alla verktyg jag behöver i en liten ryggsäck; lap top, kamera och telefon. Jag kan sitta var som helst och jobba egentligen.
Lediga kontor är inte svåra att hitta i Värnamo. Det finns många  tomma. Men det är inte så lockande när man är egenföretagare att sitta ensam i ett kalt rum och försöka vara kreativ.
Jag vill gärna se folk omkring mig, ha lite liv och rörelse i närheten.
Så, upp på cykeln och ner på stan. Första dagen är helgdag, kristi himmelfärdsdag. Varken kaféer eller biblioteket är öppna, så jag drar ner till Tre Liljor. Hotellen kan man lita på. De måste ha öppet alla dagar.
Jag frågade i receptionen om jag fick köpa en kopp kaffe och sitta och jobba lite. Det gick bra. Gratis wifi och jag fick till och med en liten chokladbit på köpet till kaffet.
Nu var det strålande solsken så uteserveringen var ett givet val. Att sitta där, med Lagan glittrande bredvid och träden vid åkanten som precis håller på att veckla ut sina gröna blad, det är ganska underbart. Vilken skön arbetsmiljö!

Lagan, Värnamo, Tre Liljor.
Utsikt över Lagan, från Tre Liljors uteservering.

Jag satt där tre timmar och skrev på den tiden en artikel på 5 000 tecken. En ganska normal produktivitet. Kvaliteten på texten ska ju inte jag bedöma. Men det kändes som en av de bättre texterna jag skrivit. Kanske inspirerat av den vackra omgivningen.
Men det är inte produktiviteten i sig som är den stora vinsten med att sitta så där synlig, mitt i stan, en förmiddag. Det är människorna man stöter på. Nu var det helg och lite sömnigt. Men ändå. Man ser en och annan bekant gå förbi på gångbanan bredvid uteserveringen som man hälsar på. Har man tur stannar någon och tjötar en stund. Och jag hade tur. Gamle jobbarkompisen Henrik kom förbi och kunde avvara en stund. Det visade sig att han hade varit med sin familj och ätit frukost på hotellet.
Och det var ju en fantastisk idé. Jag har aldrig ens tänkt tanken att man skulle kunna äta hotellfrukost på hemmaplan. Det gör man på resa annars. Men hotellfrukost är ju ett av svenska språkets ljuvligaste ord. Bara ta för  sig av en stor frukostbuffé, äta gott och sedan bara; slippa disken.
Och när man tänker efter; jämfört med annat man kan göra en helgdag om man vill lyxa till det. Ungarna älskar hotellfrukost också. Hotellfrukost slår McDonaldslunch med 100 – 0, om ni frågar mig.
Så det återstår att testa, frukost i samband med arbetspass, eller för den delen lunch. När man är egenföretagare och beroende av att hitta kunder som vill köpa ens tjänster, då är lunch ute nästan nödvändigt. Värnamo är så litet att man träffar alltid någon bekant som man kan tjöta lite med. De där spontana mötena är de bästa. När man lite snabbt utbyter information; “vad gör du nu?”, ”startat eget”, ”aha”. Ingen marknadsföring i världen slår det; att bo på en liten ort och känna folk.
För att summera: Tre Liljors uteservering en solig dag i maj är svårslaget som arbetsplats. Jag fick inspiration och träffade dessutom en gammal kompis. Kostnad: 28 kronor för kaffet. Nästa gång äter jag nog frukost också. Det kan ju tyckas lite lyxigt. Men jämför den kostnaden med att hyra ett kontor mitt i stan. Frågan är om inte hotellfrukosten är mer kostnadseffektiv än kontorsrummet. Jag tror det.

Thomas Lundh
Redaktör
070-8830664
www.seokompetens.se

Thomas Lundh

Redaktören drivs av Thomas Lundh. Denna blogg ska kommentera samtiden och ge en del tips och analyser inom kommunikation. Thomas Lundh är frilansjournalist och författare.

Kommentarer